50+ τι προσέχουμε στη διατροφή μας
- Ainola Terzopoulou
- 23 Φεβ
- διαβάστηκε 2 λεπτά
Έγινε ενημέρωση: 27 Φεβ

Για να μπορούμε να φροντίζουμε τους άλλους πρέπει πρώτα απ΄ όλα να φροντίζουμε τον εαυτό μας. Και μία απόδειξη για αυτό είναι η σωστή διατροφή.
Τα 50+ είναι μία κομβική ηλικία. Είναι η περίοδος που ξεκινούν κάποιες φυσιολογικές αλλαγές στο σώμα: μειώνεται ο μεταβολισμός, δηλαδή η ενέργεια που καταναλώνει το σώμα μας, για να μπορεί να εκτελέσει τις καθημερινές του λειτουργίες, από τη λειτουργία της καρδιάς μέχρι του εγκεφάλου. Ξεκινάει επίσης η σταδιακή απώλεια του μυικού ιστού καθώς και της οστικής μάζας. Και ένα από τα πράγματα που μπορεί να αρχίσουμε να παρατηρούμε είναι ότι το βάρος μας σταδιακά αυξάνεται. Είναι αυτή η περίοδος που πρέπει να αλλάξουμε τις διατροφικές μας συνήθειες και να επαναξιολογήσουμε την διατροφή μας ώστε να παραμείνουμε υγιείς και δυνατές.
Γιατί η καλή διατροφή πρέπει να είναι το στήριγμα μας
Γνωρίζετε ότι χρειαζόμαστε περισσότερα από σαράντα διαφορετικά θρεπτικά συστατικά για να είμαστε υγιής; Η διατροφή είναι αναγκαία για την καλή υγεία, θα πρέπει να διακρίνεται από ποικιλία, ισορροπία και μέτρο και για αυτό και είναι σημαντικό να συμπεριλαμβάνονται στο καθημερινό μας διαιτολόγιο τροφές από όλες τις ομάδες τροφίμων. Έρευνες έχουν δείξει ότι η μεσογειακή διατροφή θεωρείται η καλύτερη γιατί χαρακτηρίζεται από την καθημερινή κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, δημητριακών, οσπρίων, ξηρών καρπών και σπόρων, τη μέτρια κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων, την εβδομαδιαία κατανάλωση ψαριών και πουλερικών, την περιορισμένη κατανάλωση κόκκινου κρέατος και τη χρήση του ελαιόλαδου ως βασικό προστιθέμενο στοιχείο. Τι να αποφεύγουμε; Την κατανάλωση επεξεργασμένης ζάχαρης και γενικά όλα τα επεξεργασμένα τρόφιμα και περιορισμένα την κατανάλωση καφεΐνης, αλάτι και αλκοόλ.
7 συμβουλές που εύκολα μπορείτε να ακολουθήσετε
Μπορεί να υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί αλλά από την άλλη έχουμε μία μεγάλη γκάμα με πολλές επιλογές στις τροφές που μπορούμε να καταναλώσουμε ώστε να μην αυξηθεί το βάρος μας.
1. Προτιμάμε τα προϊόντα ολικής άλεσης.
2. Φροντίζουμε να καταναλώνουμε 3 μερίδες εποχιακών φρούτων και 4-5 μερίδες εποχιακών λαχανικών την ημέρα.
3. Προσπαθούμε να καταναλώνουμε τροφές χαμηλές σε κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη αλλά και συνολικό λίπος.
4. Καταναλώνουμε τροφές και ροφήματα χαμηλά σε σάκχαρα.
Προσθέτουμε βιταμίνες με έντονη αντιοξειδωτική δράση, όπως η βιταμίνη Α, η βιταμίνη Ε (γνωστή ως βιταμίνη της νεότητας) και η βιταμίνη C. που είανι απαραίτητη για τη σύνθεση κολλαγόνου. Γενικά τα προτιμούμε στην πρωτογενή τους μορφή από τα τρόφιμα (σε συμπληρώματα μπορούν να γίνουν τοξικά οπότε πάντα με συμβουλή ειδικού).
Λιπαρά Οξέα: Απαραίτητα με βασικότερα το α-λινολεικό που βρίσκεται στο ελαιόλαδο, τον λιναρόσπορο, την σόγια, τα φυστίκια μακαντάμια και τα Ω3 λιπαρά οξέα που δρουν και σαν αντιφλεγμονώδη και βρίσκονται στα λιπαρά ψάρια (σαρδέλα, σολωμό, παλαμίδα κ.α.), στον λιναρόσπορο και το λινέλαιο (άθερμο φρέσκο σε σαλάτες), στο ταχίνι και το σουσάμι και σε ξηρούς καρπούς όπως τα καρύδια, τα φιστίκια Αιγίνης, τα κάσιους και ο κολοκυθόσπορος.
Στο γραφείο παίρνουμε τα γεύματα που έχουμε προετοιμάσει στο σπίτι για να μην παρασυρόμαστε συχνά από πειρασμούς έξω.
Και κάτι ακόμα: Κάνουμε άσκηση! Η σωστή διατροφή σε συνδυασμό με τα οφέλη της άσκησης αποτελούν ίσως από τους βασικότερους κανόνες για μια υγιή ζωή.
Comments